České bylinky, staré receptury a kapka tajemství – přesně to najdete v každé skleničce tradičního hořkosladkého likéru, který se proslavil jako digestiv i domácí medicína. A i když originální receptura z Karlových Varů zůstává utajená, můžete si připravit její domácí variantu, která vás překvapí svou chutí i vůní.


Domácí bylinný likér ve stylu tradičního karlovarského receptu

Co budete potřebovat:

  • 500 ml kvalitního alkoholu (vodka nebo obilný líh 40–50 %)

  • 1 lžička sušené meduňky

  • 1 lžička heřmánku

  • 1 lžička hřebíčku

  • 1 lžička skořice (celá tyčinka)

  • 1 lžička anýzu

  • 1 lžička koriandru

  • kousek pomerančové kůry (sušené nebo čerstvé)

  • 2–3 tobolky kardamomu

  • 100–150 g cukru

  • 150 ml vody

Postup:

  1. Všechny byliny a koření nasypejte do čisté uzavíratelné sklenice, zalijte alkoholem.

  2. Nechte macerovat na temném místě 10–14 dní, každý den sklenici protřepejte.

  3. Po vyluhování přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko.

  4. Uvařte cukrový sirup (voda + cukr), nechte vychladnout a smíchejte s macerátem.

  5. Nechte odležet alespoň další týden, aby se chutě spojily.


Jak si ho vychutnat?

Tento hořkosladký bylinný likér je ideální po jídle nebo jako součást míchaného nápoje s tonikem, ledem a plátkem citrusů. Skvěle se hodí i jako originální dárek, zvlášť pokud použijete vlastní etiketu a lahvičku.


Tip navíc:

Zkuste si vytvořit vlastní verzi – přidejte třeba levanduli, mátu, šalvěj nebo kapku medu. Každá kombinace vykouzlí jinou atmosféru.