Podzim je obdobím hojnosti, ale i rozvahy. Je to čas, kdy se dají zásobit spíže i tělo – výživnými, levnými a dostupnými surovinami, které podzim přináší. Pokud víš, co kdy koupit a jak to využít, můžeš výrazně ušetřit, zlepšit si jídelníček a posílit zdraví.


🔸 Proč vařit ze sezónních surovin?

  • Jsou čerstvé a plné živin – právě dozrávají, mají maximum výživy

  • Jsou levnější než „mimo sezónu“ – často i o polovinu

  • Mají přirozenou funkci – na podzim zahřívají, dodávají energii

  • Lépe se skladují a zpracovávají – ideální na zavařování, kvašení, pečení


🛒 TOP 10 PODZIMNÍCH SUROVIN + CO Z NICH VAŘIT


1. DÝNĚ (HOKKAIDO, MÁSLOVÁ)

  • Obsahuje: Betakaroten, vlákninu, vitamín C

  • Využití: Polévky, kaše, zapékaná, do placek i koláčů

  • Recept tip: Pečená dýně s česnekem a tymiánem


2. ČERVENÁ ŘEPA

  • Obsahuje: Železo, kyselinu listovou, antioxidanty

  • Využití: Saláty, pomazánky, pečená, do polévek

  • Recept tip: Salát s řepou, jablkem a křenem


3. KYSANÉ ZELÍ

  • Obsahuje: Probiotika, vitamín C, enzymy

  • Využití: Syrové jako salát, dušené s cibulí, do polévky

  • Recept tip: Dušené zelí s cibulkou a kmínem


4. MRKEV A CELER

  • Obsahuje: Vitamín A, antioxidanty, vlákninu

  • Využití: Vývary, polévky, pyré, placičky, saláty

  • Recept tip: Mrkvovo-celerové placičky se zakysanou smetanou


5. BRAMBORY

  • Obsahuje: Draslík, škrob, vlákninu

  • Využití: Kaše, pečené, zapečené, do gulášů

  • Recept tip: Pečené brambory s majoránkou a cibulí


6. LUŠTĚNINY (ČOČKA, HRÁCH, FAZOLE)

  • Obsahuje: Bílkoviny, vlákninu, železo

  • Využití: Polévky, guláše, pomazánky

  • Recept tip: Čočkový guláš s bramborem a kysaným zelím


7. JABLKA

  • Obsahuje: Pektin, vitamín C, přírodní cukry

  • Využití: Kaše, koláče, pečená, do salátů

  • Recept tip: Pečená jablka s ořechy a skořicí


8. ŠVESTKY A HRUŠKY

  • Obsahuje: Přírodní cukry, vlákninu, antioxidanty

  • Využití: Do buchet, kompotů, na sušení

  • Recept tip: Švestkové knedlíky z tvarohového těsta


9. CIBULE A ČESNEK

  • Obsahuje: Přírodní antibiotika, síru, vitamíny B

  • Využití: Základ všech jídel, pomazánky, pečená zelenina

  • Recept tip: Cibulová polévka se sýrem a opečeným chlebem


10. VAJEČNÉ A MLÉČNÉ PRODUKTY (Tvaroh, kefír, vejce)

  • Obsahuje: Bílkoviny, vápník, probiotika

  • Využití: Snídaně, pomazánky, zapečené pokrmy

  • Recept tip: Tvarohová pomazánka s křenem a jablkem


💡 Tip: Jak skladovat a kombinovat

  • Dýni, řepu, cibuli, brambory – uchovej v chladu a temnu, vydrží měsíce

  • Zelí – kysané ve vaničce, otevřené vydrží v lednici i 2 týdny

  • Luštěniny – suché skladuj v uzavřených nádobách, vař větší množství

  • Ovoce – zpracuj v koláčích, upeč, nebo zavař


✅ Shrnutí

  • Podzimní kuchyně je založena na jednoduchosti a hojnosti

  • I s malým rozpočtem uvaříš výživná a hřejivá jídla

  • Klíčem je sezónnost, kombinace surovin a jejich šetrné zpracování

  • Není potřeba exotika – bohatství najdeš ve sklepě, na trhu i v regálech


🟢 Výzva na závěr:

📝 Udělej si plán:

  1. 3 podzimní suroviny, které si koupíš tento týden

  2. 2 nové recepty, které vyzkoušíš

  3. 1 zásobu do mrazáku nebo sklenice (např. dýňové pyré, kyselé zelí)

➡️ Uvařit zdravě, chutně a levně není otázka štěstí – stačí znát suroviny a vědět, co z nich dokážeš.