Domácí levandulový sirup: Voňavý poklad z vlastní zahrady. Levandule není jen krásná okrasná rostlina, ale také výborná surovina pro výrobu sirupu.

Ten nejenže skvěle chutná, ale má i uklidňující účinky na nervovou soustavu a podporuje klidný spánek. Ideální jako základ do limonády, čaje nebo i dezertů.


Co budete potřebovat:

  • 4 hrsti čerstvých květů levandule (nebo 2 hrsti sušených)

  • 1 l vody

  • 1 citron (bio, na plátky)

  • 1 kg cukru


Postup:

  1. Květ levandule opláchněte, vložte do hrnce spolu s nakrájeným citronem a zalijte vodou.

  2. Přiveďte k varu, poté odstavte a nechte louhovat pod pokličkou 24 hodin.

  3. Druhý den sceďte, přidejte cukr a za stálého míchání zahřejte, dokud se cukr nerozpustí.

  4. Nechte krátce přejít varem a ještě horké plňte do čistých lahví


Tipy:

  • Sirup uchovávejte v lednici, nebo sterilujte pro delší trvanlivost.

  • Výborný je s perlivou vodou, kostkou ledu a snítkou máty.

  • Zkuste ho i do palačinek nebo na zmrzlinu.


Jak a kdy levanduli sbírat:

Levandule se sklízí těsně před úplným rozkvětem, ideálně v dopoledních hodinách, kdy obsahuje nejvíce silic. Sušte ji zavěšenou ve stínu, nebo použijte čerstvou hned po sběru.

Levandulový sirup je nejen výborný, ale také krásný dárek. A co je lepšího než nabídnout hostům něco, co vzniklo přímo z vaší zahrady?