1. Pořádná buchlovská česnečka, co postaví aj mrtvého
Silná polévka s bramborama, vejcem a kusem chleba – babská medicína, co zabere na všecko.
2. Česneková pomazánka jak od tetičky z dědiny
Jednoduchá, krémová a voňavá pomazánka na chleba – klasika každé slavnosti.
3. Pečené maso s česnekem a tymiánem – voňavé jak nedělní oběd
Pomalu pečené maso, co sa rozpadá v hubě a voní celým barákem.
4. Nakládaný česnek po domácu – poklad do každé špajzky
Ostrá dobrota naložená ve skle, co vydrží do další úrody.
5. Česnekový chleba z pece – jak ho pekly stařenky
Voňavý chléb s česnekem a kmínem, upečený srdcem.
6. Buchlovská česneková omáčka k masu aj knedlám
Hustá smetanová omáčka s česnekem – šmak k vařenému i pečenému.
7. Česnekové brambory ze staré dědiny
Jednoduché, ale silné jídlo – brambory na sádle s česnekem a cibulí.
8. Zabíjačkový prejt s česnekem – recept od strýca řezníka
Masová klasika s majoránkou, pepřem a pořádnou dávkou česneku.
9. Česnek v medu – babská medicína proti všemu
Lék proti kašli, rýmě a lenosti – sirup z česneku a domácího medu.
10. Zabudnuté česnekové recepty – co zůstalo v paměti stařenek
Kaša, salát, máslo aj stará česneková omajda – zapomenuté, ale chutné!
11. Česnekový bramborák, jak to dělaly babi
Křupavý a ostrý – takový, co ho chceš hned z pánvičky.
12. Česneková gorálka – domácí štamprlička proti nachlazení
Pálenka s česnekem, co probudí i mrtvého a zvedne tlak aj náladu.
13. Česneková limonáda – osvěžení s gráciú i sílú
Letní překvápko s citrónem, medem a česnekem – čistá imunita ve sklenici.
14. Česneková zmrzlina – letní odvážlivec na stůl
Sladko-slano-pikantní chuťovka, co sa hodí aj k masu.
15. Česnekové pivo – řemeslná jednohubka pro milovníka ostřejších chutí
Domácí experiment pro ty, co se nebojí nových pivních zážitků.
16. Česnekové víno – kuchyňskej elixír místo pití
Louhovaný česnek ve víně – ne na popíjení, ale jako základ do omáček.
Tož nečekejte, že si nalejete dvojku červeného a ucítíte buket česneku. Česnekové víno je starý kuchyňský trik – nepije se, ale používá se jako základ do omáček, na maso nebo na marinování. A přitom je to jednoduché jak facka.
„Víno s česnekem? Do žaludku ani ne, ale do hrnca určitě!“
0,75 l suchého bílého vína (nejlépe domácí nebo moravské)
1 paličku česneku (10–12 stroužků)
uzavíratelnou sklenici nebo láhev
Česnek oloupej a rozmáčkni (nemusí se krájet úplně na drobno).
Dej ho do sklenice a zalej vínem.
Nech to louhovat 3–5 dní v chladu a temnu. Každý den protřep.
Potom přefiltruj přes plátýnko a skladuj v lednici nebo ve špajzce.
Do omáček k masu (zejména hovězí nebo vepřové)
Do dušené zeleniny
Na marinování žeber, kuřete nebo ryby
Jako základ do guláše s pikantní chutí
„Víno vytáhne z česneku tu voňavú stránku a dodá hloubku. A hlavně – žádné umělotiny, jen víno a česnek. Tak to má být.“
Řemeslní pivovarníci už zkusili kdeco – med, bylinky, kávu... Ale česnek? Ten se mezi pivaře dostal potichu a ostře zároveň. Není to pro každého, ale kdo má rád pikantní a netradiční chutě, ten si česnekové pivo zamiluje.
„Voní to jak topinka, chutná jak sládek po česnekové pomazánce. Ale hele – ono je to dobrý!“
1 láhev světlého nebo polotmavého piva
1–2 stroužky česneku (opečené do měkka)
kousek rozmarýnu nebo tymiánu (volitelně)
uzavíratelná láhev nebo džbán
Česnek opečeme na sucho nebo v alobalu, aby změknul a zkaramelizoval.
Dáme do piva spolu s bylinkama, uzavřeme a necháme 24 hodin v chladu.
Potom scedíme a podáváme ledově vychlazené jako ochutnávku nebo k uzenému.
některé malé pivovary v zahraničí (USA, UK) experimentují s česnekem
používá se většinou jako sezónní specialita
doma je to spíš kuriozita, ale stojí za vyzkoušení
„Jednu bych si dal… dvě už ne. Ale k jitrnici na zabíjačce? Ideál!“
Říkáš si: Zmrzlina s česnekem? To už sa svět zbláznil! Ale kdepak. V kuchyni se experimentovalo odjakživa. A tahle zmrzka – jemná, smetanová a s lehkým pálivým dozvukem – je nejen netradiční, ale chuťově překvapivě dobrá.
250 ml smetany ke šlehání
200 ml plnotučného mléka
2 žloutky
60 g cukru
1–2 stroužky česneku (jemně rozetřené)
špetku soli
(volitelně) kapka medu nebo bylinka na ozdobu
V kastrolu zahřejeme mléko se smetanou, ale nevaříme. Přidáme česnek a špetku soli.
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
Pomalu přilijeme horkou směs do vajec za stálého míchání – a pak vrátíme zpět do kastrolu.
Zahříváme, dokud směs nezhoustne jako pudink. Potom necháme vychladnout.
Dáme do zmrzlinovače nebo zmrazíme v misce, každou půlhodinu promícháme, dokud nezískáme krémovou konzistenci.
Jemně, překvapivě sladko-slano, s česnekovým dozvukem na jazyku. Výborné třeba ke grilovanému masu jako originální dezert.
„Neříkám, že bych si to dával denně, ale na grilovačce to mělo úspěch větší jak teta s koláčama!“
Zní to jako fór, ale česneková limonáda je starý recept z lidové medicíny – má pročisťující účinky, posiluje srdce a ještě k tomu chutná líp, než bys čekal. Když sa udělá dobře, je lehká, osvěžující a s pikantním ocáskem.
1 citrón (nebo 2 menší)
1 lžičku nastrouhaného zázvoru
2–3 stroužky česneku
1 lžičku medu
750 ml studené vody (nebo jemně perlivé)
lístek máty na ozdobu (volitelně)
Česnek nastrouháme nebo rozetřeme, dáme do vody spolu se zázvorem a necháme aspoň 10 minut vyluhovat.
Přidáme vymačkanou šťávu z citrónu, med a zamícháme.
Přecedíme přes sítko, aby tam nezůstaly kousky česneku.
Podáváme vychlazené, s kolečkem citrónu a třeba aj s lístkem máty.
Pikantní, kyselkavá, osvěžující. Nečekej klasickou limču – tohle je zdravotní bomba v pohárku.
„Když to vypiješ na lačno, máš po ránu lepší start jak s kávú. A komáři tě budou obcházet oblúkem!“
U nás na Slovácku platí: kdo má gorálku s česnekem, ten nepotřebuje doktora. Tahle medicína zahřeje, vyčistí dutiny a udělá z tebe člověka, co přežije aj tuhou zimu.
1 celou paličku česneku (čím ostřejší, tím lepší)
0,5 litra slivovice, vodky nebo čisté pálenky
1–2 lžičky medu (kdo chce jemnější chuť)
čistú uzavíratelnú sklenku
Česnek oloupeme a každý strúček rozmáčkneme nebo nakrájíme na půlky.
Dáme do sklenice a zalejeme pálenkú. Přidáme med (nemusí byť).
Uzavřeme, necháme 5–7 dní luhovat v temnu a chladu. Občas protřepeme.
Potom přecedíme přes plátno nebo jemné sítko. Uchováváme v chladu.
1 štamprlu na zahřátí
při prvních příznacích nachlazení
nebo jen tak po nedělním obědě místo dezertu
„Když ti to zavoní pod nosem, víš, že žiješ. A když to pálí až do paty – tak to je přesně ono!“
Bramborák je u nás klasika. A když sa do něj přihodí pořádná dávka česneku, voní až na druhý konec dědiny. Křupavý navrch, vláčný vevnitř – tak jak má byť.
1 kg brambor
3–5 stroužků česneku
2 vejce
4 lžíce hladké mouky
majoránku, pepř, sůl
trošku mléka (kdo chce jemnější)
sádlo nebo olej na smažení
Brambory nastrouháme najemno, vymačkáme vodu, přidáme prolisovaný česnek, vejce, mouku a koření.
Zamícháme do husté hmoty – když je řídká, přidáme mouku.
Smažíme na sádle do zlatova z obou stran.
Jí sa horké, s čerstvým chlebem nebo jen tak – rovnou z pánvičky.
Naši předci věděli, že česnek patří do každé chalupy. Ale kromě polévek a pomazánek znali aj jiné, dnes už skoro zapomenuté recepty. Zeptali jsme sa pamětníků, prohrabali staré sešity a vybrali pár pokladů, co si zaslúží znovu oživit.
Jednoduché jídlo z časů, kdy nebylo maso každý den.
Co do ní patří:
pár vařených brambor
sádlo nebo máslo
česnek (5 stroužků)
troška mléka, sůl
Číst dál: Zabudnuté česnekové recepty – co zůstalo v paměti stařenek
Na Slovácku sa vždycky říkalo: „Česnek je chudého člověka doktor.“ A když se naloží do domácího medu, vznikne lék, co pomáhá na kašel, nachlazení, bolavé hrdlo aj unavené tělo. Žádné chemie – jen síla přírody, jak to znaly naše babičky.
1–2 paličky česneku (nejlíp domácího)
poctivý med (ideálně květový, pastový nebo lesní – hlavně nepasterovaný!)
čistou skleničku se šroubovacím víčkem
Oloupeme stroužky česneku a každý buď rozřízneme na půl, nebo jemně rozmáčkneme nožem – aby pustily šťávu.
Naskládáme do čisté skleničky, ale ne úplně doplna – česnek se ještě bude zvedat.
Zalijeme česnek tekutým medem, aby byl celý ponořený.
Zavřeme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě 2–3 dny. Potom skladujeme v lednici.
Po pár dnech česnek pustí šťávu, med zřídne a vznikne z něho takový česnekovo-medový sirup.
Můžeš ho užívat po lžičkách, přidat do čaje (až trochu vychladne) nebo natřít na chleba s máslem.
Na nachlazení: 1 lžička ráno a večer
Na posílení imunity: 1 lžička denně
Na kašel a bolení krku: med i česnek (klidně i ten stroužek rozkousat, pokud se odvážíš!)
„Je to sice pálivé, ale funguje to líp než kdejaké prášky. A kdo to vydrží, ten bude zdravý jak buk!“
Zabíjačka bez česneku? To by u nás na Slovácku neprošlo. Prejt – to je taková poctivá masová směs, co sa dává do jitrnic, ale doma se často pekla aj jen tak do pekáča a jedla s bramborama nebo jen s chlebem. A česnek? Ten musí být cítit hned, jak to vyleze z trouby!
500 g vařeného vepřového masa (plecko, lalok nebo bok)
250 g vařeného vepřového bůčku
250 g vařené kroupy nebo rýže (kdo jak dělá)
1 větší cibulu
5–6 stroužků česneku
sůl, pepř
1 lžičku majoránky
špetku nového koření a mletého kmínu
sádlo na vymazání pekáča
Maso umeleme nebo nasekáme nadrobno. Kdo chce hodně jemný prejt, může projet mlýnkem dvakrát.
Cibulu osmažíme na trošce sádla do zlatova.
Všecko promícháme – maso, cibulu, česnek (rozetřený), koření, sůl, majoránku a přidáme aj kroupy nebo rýžu.
Hmotu pořádně promícháme rukama – žádné šizení! Má být pěkně spojitá a voňavá.
Dáme do vymazaného pekáča, uhladíme a pečeme na 180 °C asi 45 minut, až to na povrchu krásně zezlátně a chytne kůrku.
S vařenýma bramborama
Se zelím
Na chlebu s kyselú okurků
Nebo jen tak – lžicu do pusy a zapít pivem!
„Kdo šetří česnekem, ten si nezaslúží jitrnicu!“
Když nebyly peníze nazbyt a na stole měly byť rychle „nějaké ty zemáky“, česnekové brambory byly jistota. U nás sa tomu někdy říkalo aj „škrabané brambory se škvarkama“, ale česnek hrál vždycky hlavní rolu. Voní to, chutná to – a když k tomu přihodíš vajíčko nebo kyselé okurky, máš královskú večeřu.
1 kg brambor (nejlíp starší, pevné)
4–6 stroužků česneku
1 cibulu
2 lžíce sádla nebo trošku oleja
sůl, pepř
majoránku (volitelné)
kdo má – škvarky nebo slaninu na přilepšenou
Brambory oškrabeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Uvaříme v osolené vodě do měkka a slijeme.
Na pánvi si rozpustíme sádlo, přihodíme pokrájanú cibulu a necháme zesklovatět.
Přidáme nasekaný nebo rozetřený česnek, ale jen krátce, ať nezhořkne!
Vmícháme uvařené brambory, promícháme, trochu opepříme, případně přidáme špetku majoránky.
Na závěr můžeš přidat škvarky nebo osmaženú slaninu – ale aj bez nich to bude šmakovat.
„Když ti zbyly zemáky z oběda, udělaj z nich česnekové a zbyde ti čas aj na slivovicu.“
Když sa dělalo vařené maso, bývala vedle horčice ještě jedna šmakózní věc – česneková omajda. Krémová, voňavá, trošku pálivá a pěkně hladká. Hodí sa nejen k hovězímu, ale aj ke kuřeti, pečenému bravu nebo klidně ke knedlám a vajíčkám. U nás doma ju voláme jednoduše: česnekovka.
3–4 stroužky česneku
2 lžíce másla nebo sádla
2 lžíce hladké mouky
500 ml vývaru (nebo mléka, podle toho, jak to máš rád)
100 ml smetany ke šlehání (nebo zakysané)
sůl, pepř
špetka majoránky
Na másle nebo sádle osmažíme mouku a uděláme si světlú jíšku.
Zalijeme vývarem (nebo mlékem), důkladně mícháme, aby sa neudělaly hrudky.
Povaříme asi 10 minut, aby omáčka zhoustla.
Přidáme prolisovaný česnek, špetku majoránky, sůl a pepř. Vaříme eště 2–3 minuty.
Nakonec vmícháme smetanu (nebo zakysanú), necháme jen krátce přejít varem a máme hotovo.
Kdo má rád jemnější chuť, může česnek před přidáním krátce osmažit na másle. Kdo naopak miluje ostřejší, ať ho přidá až úplně na konec, klidně aj syrový.
vařené hovězí maso s bramborem
domácí houskové knedlíky
vařená vejce
nebo jen tak k pečenému chlebu
Za starých časů, když sa peklo v hliněné peci na dvoře, voněl celý grunt. A když do těsta přihodily babičky aj česnek, byl ten chleba tak voňavý, že sa sbíhaly aj slepice. Dnes si to uděláme trochu jednodušej, ale pořád poctivě a s chutí.
500 g hladké mouky (nebo půl na půl s žitnú)
1 kostku droždí (nebo 1 sáček sušeného)
2 lžičky soli
300 ml vlažné vody
1 lžičku cukru
1–2 lžíce oleja nebo sádla
5–6 stroužků česneku (najemno nasekaných nebo rozetřených)
(volitelně) kmín nebo tymián navrch
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažné vody. Necháme vzejít kvásek – asi 10 minut.
Přisypeme mouku, sůl, zbytek vody, olej a česnek, pěkně všechno dohromady zamícháme a uhněteme těsto, co se nelepí.
Přikryjeme utěrkú a necháme kynút na teplém místě asi hodinu.
Těsto vytvarujeme do bochánka nebo do formy, navrch můžeme posypat kmínem nebo bylinkama.
Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 minut, pak stáhneme na 180 °C a dopečeme dalších 30–40 minut, podle velikosti bochníka.
Chleba je hotový, když zní dutě, když na něj klepneš ze spodu. Necháme vychladnút na mřížce.
Do chleba můžeš přidat aj kousky opečeného česneku nebo sušená rajčata. A nejlepší je ještě teplý s máslem a špetkú soli!
Když sa na podzim sklízí česnek, je ho někdy víc, než člověk stihne spotřebovat. Ale nic sa neboj – my ho naložíme! Takový nakládaný česnek je výborný k masu, na chleba, do salátů aj jen tak na chuť. A vydrží dlúho, když sa dobře udělá.
čerstvý česnek (kolik máš, tolik naložíš)
voda a ocet (v poměru 2:1 – např. 1 l vody a 0,5 l octa)
1 lžíca cukru
1 lžička soli
pár kuliček nového koření a pepře
bobkový list
případně chilli paprička nebo kousek křenu – kdo má rád ostřejší
Česnek oloupeme – to je nejdelší robota, ale neboj sa, dá sa to zvládnút u televize nebo s muzikú.
Dáme vařit nálev: voda, ocet, sůl, cukr, koření a bobkový list. Jak začne vřít, necháme 2 minútky a odstavíme.
Česnek nahážeme do čistých sklenic – můžeš střídat s chilli nebo křenem, podle chuti.
Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme na temném a chladném místě.
Kdo chce jemnější chuť, může česnek předem blanšírovat – na pár vteřin do vařící vody a hned vyndat. Ztratí trošku ostrost, ale bude krásně křupavý.
ke grilovanému masu
na topinky
do bramborového salátu
nebo jen tak na zobání večer u televize (ale bacha, ať sa tě ráno nebojí celá rodina!)
Když sa v nedělu z kuchyně linula vůňa pečeného masa s česnekem, to už všeci věděli, že je svátek. Krkovička nebo plecko pěkně pomalu pečené, s bylinkama a česnekem, co se rozplývá v hubě. Tož pojďme si udělat poctivý recept na pečené maso, jak sa dělá u nás pod Buchlovem.
1,5 kg vepřového masa (nejlíp krkovička nebo plecko)
6–8 stroužků česneku
2 cibule
2 lžíce sádla nebo oleja
2–3 snítky tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)
sůl, pepř
trocha vody nebo vývaru na podlití
Maso osolíme, opepříme a pořádně ho potřeme prolisovaným nebo rozetřeným česnekem. Nešetřete, česnek je král!
Přidáme tymián – buď rozemnutý sušený, nebo celé snítky mezi maso.
Necháme maso aspoň hodinku (nebo přes noc) odpočívat v chladu, aby sa krásně natáhlo chutě.
Do pekáča dáme sádlo, pokrájané cibule, přidáme maso, podlejeme trochú vody nebo vývaru a přikryjeme poklicú nebo alobalem.
Pečeme pomalu – na 160 °C asi 2–2,5 hodiny, podle velikosti masa. Během pečení občas podléváme výpekem.
Ke koncu odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a necháme krásně dozlatova zapéct.
Podáváme s bramborama, knedlú nebo jen s chlebem a kyselú okurkou. A nezapomeň, že výpek je poklad – klidně si ho schovej do lednice, vydrží pár dní a hodí se ke všemu.
„Když je maso dobře proleželé, česnek ostrý a trouba rozpálená, tak aj čert by si přidal.“
Na každé slavnosti, hodoch, nebo obyčejném posezení s rodinú nesmí chybět – česneková pomazánka. A ne žádná kupovaná bílá hmota, ale pěkně po domácku, s máslem, česnekem a trochú lásky. Taková, co se natře na chleba, přidá k šunke nebo zbaští jen tak se zeleninú.
100 g másla (měkkého, ne margarínu!)
2–3 lžice pomazánkového másla nebo tvarohu
3–5 stroužků česneku (záleží, jak ostrý to máš rád)
sůl dle chuti
špetka pepře
troška sekané pažitky nebo petrželky
na dochucení může být i troška hořčice nebo strouhaný sýr
Máslo necháme změknút při pokojové teplotě – žádné topení v mikrovlnce, nech to pěkně samo povolit.
Přidáme pomazánkové máslo nebo tvaroh, aby byla pomazánka jemná, ale né řídká.
Prolisujeme česnek, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Nakonec přidáme pažitku nebo petrželku, případně dochutíme kapkou hořčice nebo troškou nastrouhaného sýra – podle chutě a zvyku.
Dáme odležet do lednice aspoň na půl hodiny, ale když je hlad, klidně aj hned mažeme na chleba!
Nejlepší je pomazánka na doma upečeným chlebu nebo na kváskové bagetě. A když ju namažeš večer, ráno chutná eště líp – česnek má čas pěkně vylézt na světlo boží.
U nás na dědině sa říká: „Kdo nezná česnečku, jak by nežil.“ A cosi na tom je. Když je člověk nachlazený, utahaný nebo po večírku, tak pořádná česneková polévka dokáže zázraky. Nejenže zahřeje, ale aj posílí a pročistí, jak má. Tento recept je přesně takový, jak ju vařila moja babička z pod Buchlova – silná, voňavá a s kusem chleba.
5–6 stroužků domácího česneku (čím ostřejší, tím lepší)
4 brambory
1 větší cibulu
1 lžícu sádla nebo trošku oleja
1 lžičku majoránky
špetku kmínu
1 vejce
sůl, pepř dle chuti
starší chleba na kostičky (opečenej nebo surovej)
trocha petrželky nebo pažitky na ozdobu
Na sádle osmahneme pokrájanú cibulu do sklovita. Potom přidáme kmín a krátce ho orestujem, aby pustil vůňu.
Přihodíme brambory, nakrájané na malé kostičky, zalejeme asi litrem vody a osolíme.
Když brambory začnú měknút, přidáme prolisovaný česnek (můžeme si jeden strúček nechat bokem na konec) a majoránku.
Povaříme eště pár minut, ochutnáme a případně dosolíme nebo dopepříme.
Na závěr rozklepneme do polévky jedno vajíčko, rozmícháme ho vidličkú, a necháme provařit.
Kdo má rád, může do talířa přihodit opečenej chleba nakrájanej na kostičky nebo jen tak namočit kus krajíca do vývaru.
Když vás začne „něco lézat“, dejte si hrnek česnečky, zalezte pod deku a vypoťte to. A nezapomeňte – česnekový dech odhání choroby aj nevítané hosty!