Když sa v nedělu z kuchyně linula vůňa pečeného masa s česnekem, to už všeci věděli, že je svátek. Krkovička nebo plecko pěkně pomalu pečené, s bylinkama a česnekem, co se rozplývá v hubě. Tož pojďme si udělat poctivý recept na pečené maso, jak sa dělá u nás pod Buchlovem.
Co budeš potřebovat:
-
1,5 kg vepřového masa (nejlíp krkovička nebo plecko)
-
6–8 stroužků česneku
-
2 cibule
-
2 lžíce sádla nebo oleja
-
2–3 snítky tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)
-
sůl, pepř
-
trocha vody nebo vývaru na podlití
Jak to udeláme:
-
Maso osolíme, opepříme a pořádně ho potřeme prolisovaným nebo rozetřeným česnekem. Nešetřete, česnek je král!
-
Přidáme tymián – buď rozemnutý sušený, nebo celé snítky mezi maso.
-
Necháme maso aspoň hodinku (nebo přes noc) odpočívat v chladu, aby sa krásně natáhlo chutě.
-
Do pekáča dáme sádlo, pokrájané cibule, přidáme maso, podlejeme trochú vody nebo vývaru a přikryjeme poklicú nebo alobalem.
-
Pečeme pomalu – na 160 °C asi 2–2,5 hodiny, podle velikosti masa. Během pečení občas podléváme výpekem.
-
Ke koncu odkryjeme, zvýšíme teplotu na 200 °C a necháme krásně dozlatova zapéct.
Co k tomu?
Podáváme s bramborama, knedlú nebo jen s chlebem a kyselú okurkou. A nezapomeň, že výpek je poklad – klidně si ho schovej do lednice, vydrží pár dní a hodí se ke všemu.
Slová od dědka Jozefa:
„Když je maso dobře proleželé, česnek ostrý a trouba rozpálená, tak aj čert by si přidal.“