Říkáš si: Zmrzlina s česnekem? To už sa svět zbláznil! Ale kdepak. V kuchyni se experimentovalo odjakživa. A tahle zmrzka – jemná, smetanová a s lehkým pálivým dozvukem – je nejen netradiční, ale chuťově překvapivě dobrá.

Co budeš potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 200 ml plnotučného mléka

  • 2 žloutky

  • 60 g cukru

  • 1–2 stroužky česneku (jemně rozetřené)

  • špetku soli

  • (volitelně) kapka medu nebo bylinka na ozdobu

Jak na to:

  1. V kastrolu zahřejeme mléko se smetanou, ale nevaříme. Přidáme česnek a špetku soli.

  2. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.

  3. Pomalu přilijeme horkou směs do vajec za stálého míchání – a pak vrátíme zpět do kastrolu.

  4. Zahříváme, dokud směs nezhoustne jako pudink. Potom necháme vychladnout.

  5. Dáme do zmrzlinovače nebo zmrazíme v misce, každou půlhodinu promícháme, dokud nezískáme krémovou konzistenci.

Jak to chutná?

Jemně, překvapivě sladko-slano, s česnekovým dozvukem na jazyku. Výborné třeba ke grilovanému masu jako originální dezert.

Komentář od švagra Radka:

„Neříkám, že bych si to dával denně, ale na grilovačce to mělo úspěch větší jak teta s koláčama!“