Říkáš si: Zmrzlina s česnekem? To už sa svět zbláznil! Ale kdepak. V kuchyni se experimentovalo odjakživa. A tahle zmrzka – jemná, smetanová a s lehkým pálivým dozvukem – je nejen netradiční, ale chuťově překvapivě dobrá.
Co budeš potřebovat:
-
250 ml smetany ke šlehání
-
200 ml plnotučného mléka
-
2 žloutky
-
60 g cukru
-
1–2 stroužky česneku (jemně rozetřené)
-
špetku soli
-
(volitelně) kapka medu nebo bylinka na ozdobu
Jak na to:
-
V kastrolu zahřejeme mléko se smetanou, ale nevaříme. Přidáme česnek a špetku soli.
-
V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
-
Pomalu přilijeme horkou směs do vajec za stálého míchání – a pak vrátíme zpět do kastrolu.
-
Zahříváme, dokud směs nezhoustne jako pudink. Potom necháme vychladnout.
-
Dáme do zmrzlinovače nebo zmrazíme v misce, každou půlhodinu promícháme, dokud nezískáme krémovou konzistenci.
Jak to chutná?
Jemně, překvapivě sladko-slano, s česnekovým dozvukem na jazyku. Výborné třeba ke grilovanému masu jako originální dezert.
Komentář od švagra Radka:
„Neříkám, že bych si to dával denně, ale na grilovačce to mělo úspěch větší jak teta s koláčama!“