Na Slovácku sa vždycky říkalo: „Česnek je chudého člověka doktor.“ A když se naloží do domácího medu, vznikne lék, co pomáhá na kašel, nachlazení, bolavé hrdlo aj unavené tělo. Žádné chemie – jen síla přírody, jak to znaly naše babičky.

Co budeme potřebovat:

  • 1–2 paličky česneku (nejlíp domácího)

  • poctivý med (ideálně květový, pastový nebo lesní – hlavně nepasterovaný!)

  • čistou skleničku se šroubovacím víčkem

Jak na to:

  1. Oloupeme stroužky česneku a každý buď rozřízneme na půl, nebo jemně rozmáčkneme nožem – aby pustily šťávu.

  2. Naskládáme do čisté skleničky, ale ne úplně doplna – česnek se ještě bude zvedat.

  3. Zalijeme česnek tekutým medem, aby byl celý ponořený.

  4. Zavřeme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě 2–3 dny. Potom skladujeme v lednici.

Co se stane:

  • Po pár dnech česnek pustí šťávu, med zřídne a vznikne z něho takový česnekovo-medový sirup.

  • Můžeš ho užívat po lžičkách, přidat do čaje (až trochu vychladne) nebo natřít na chleba s máslem.

Jak se to užívá:

  • Na nachlazení: 1 lžička ráno a večer

  • Na posílení imunity: 1 lžička denně

  • Na kašel a bolení krku: med i česnek (klidně i ten stroužek rozkousat, pokud se odvážíš!)

Babiččina poznámka:

„Je to sice pálivé, ale funguje to líp než kdejaké prášky. A kdo to vydrží, ten bude zdravý jak buk!“