Naši předci věděli, že česnek patří do každé chalupy. Ale kromě polévek a pomazánek znali aj jiné, dnes už skoro zapomenuté recepty. Zeptali jsme sa pamětníků, prohrabali staré sešity a vybrali pár pokladů, co si zaslúží znovu oživit.
1. Česneková kaša
Jednoduché jídlo z časů, kdy nebylo maso každý den.
Co do ní patří:
-
pár vařených brambor
-
sádlo nebo máslo
-
česnek (5 stroužků)
-
troška mléka, sůl
Jak na to:
Brambory rozšťoucháme, přidáme osmažený česnek na sádle a dolijeme trochú mléka, ať je to kašovité. Můžeš přidat opečený chleba navrch.
2. Česnekový salát s octem
Ostrý salát k pečenému masu nebo ke klobáse.
Co do něho patří:
-
2–3 stroužky česneku
-
cibula
-
trocha octa, olej, voda
-
sůl, pepř
Jak na to:
Česnek a cibulu nakrájej na tenké plátky, zalej zálivkú z vody, octa a oleja, ochuť a nech aspoň hodinu odležet. Můžeš přidat aj nastrouhanú řepu nebo křen.
3. Česnekové máslo s bylinkama
Skvělé k pečivu nebo na topinku.
Co potřebuješ:
-
100 g másla
-
3 stroužky česneku
-
trocha petrželky nebo pažitky
-
špetka soli
Jak na to:
Máslo necháme změknút, vmícháme prolisovaný česnek, bylinky a sůl. Promícháme, dáme do formičky nebo alobalu a necháme ztuhnúť. Výborné aj k masu!
4. Česneková omajda s vajíčkem
Rychlá večeře ze zbytků.
Co do ní patří:
-
trocha mouky, voda, česnek
-
vejce, sádlo
-
sůl, pepř
Jak na to:
Na sádle opražíme mouku, zalijeme vodú, přidáme česnek, povaříme a na závěr rozklepneme vajíčko. K tomu krajíc chleba a je vystaráno.
Vzpomínka na dědinu:
„Naše stařenka říkávala: Kdo má česnek, ten má sílu. A kdo ho umí uvařit, ten nezůstane sám.“