Naši předci věděli, že česnek patří do každé chalupy. Ale kromě polévek a pomazánek znali aj jiné, dnes už skoro zapomenuté recepty. Zeptali jsme sa pamětníků, prohrabali staré sešity a vybrali pár pokladů, co si zaslúží znovu oživit.


1. Česneková kaša

Jednoduché jídlo z časů, kdy nebylo maso každý den.

Co do ní patří:

  • pár vařených brambor

  • sádlo nebo máslo

  • česnek (5 stroužků)

  • troška mléka, sůl

Jak na to:
Brambory rozšťoucháme, přidáme osmažený česnek na sádle a dolijeme trochú mléka, ať je to kašovité. Můžeš přidat opečený chleba navrch.


2. Česnekový salát s octem

Ostrý salát k pečenému masu nebo ke klobáse.

Co do něho patří:

  • 2–3 stroužky česneku

  • cibula

  • trocha octa, olej, voda

  • sůl, pepř

Jak na to:
Česnek a cibulu nakrájej na tenké plátky, zalej zálivkú z vody, octa a oleja, ochuť a nech aspoň hodinu odležet. Můžeš přidat aj nastrouhanú řepu nebo křen.


3. Česnekové máslo s bylinkama

Skvělé k pečivu nebo na topinku.

Co potřebuješ:

  • 100 g másla

  • 3 stroužky česneku

  • trocha petrželky nebo pažitky

  • špetka soli

Jak na to:
Máslo necháme změknút, vmícháme prolisovaný česnek, bylinky a sůl. Promícháme, dáme do formičky nebo alobalu a necháme ztuhnúť. Výborné aj k masu!


4. Česneková omajda s vajíčkem

Rychlá večeře ze zbytků.

Co do ní patří:

  • trocha mouky, voda, česnek

  • vejce, sádlo

  • sůl, pepř

Jak na to:
Na sádle opražíme mouku, zalijeme vodú, přidáme česnek, povaříme a na závěr rozklepneme vajíčko. K tomu krajíc chleba a je vystaráno.


Vzpomínka na dědinu:

„Naše stařenka říkávala: Kdo má česnek, ten má sílu. A kdo ho umí uvařit, ten nezůstane sám.“