Když sa na podzim sklízí česnek, je ho někdy víc, než člověk stihne spotřebovat. Ale nic sa neboj – my ho naložíme! Takový nakládaný česnek je výborný k masu, na chleba, do salátů aj jen tak na chuť. A vydrží dlúho, když sa dobře udělá.
Co budeme potřebovat:
-
čerstvý česnek (kolik máš, tolik naložíš)
-
voda a ocet (v poměru 2:1 – např. 1 l vody a 0,5 l octa)
-
1 lžíca cukru
-
1 lžička soli
-
pár kuliček nového koření a pepře
-
bobkový list
-
případně chilli paprička nebo kousek křenu – kdo má rád ostřejší
Jak to udělat:
-
Česnek oloupeme – to je nejdelší robota, ale neboj sa, dá sa to zvládnút u televize nebo s muzikú.
-
Dáme vařit nálev: voda, ocet, sůl, cukr, koření a bobkový list. Jak začne vřít, necháme 2 minútky a odstavíme.
-
Česnek nahážeme do čistých sklenic – můžeš střídat s chilli nebo křenem, podle chuti.
-
Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme na temném a chladném místě.
Tip od sousedky Zdeny:
Kdo chce jemnější chuť, může česnek předem blanšírovat – na pár vteřin do vařící vody a hned vyndat. Ztratí trošku ostrost, ale bude krásně křupavý.
K čemu se hodí:
-
ke grilovanému masu
-
na topinky
-
do bramborového salátu
-
nebo jen tak na zobání večer u televize (ale bacha, ať sa tě ráno nebojí celá rodina!)