Když sa na podzim sklízí česnek, je ho někdy víc, než člověk stihne spotřebovat. Ale nic sa neboj – my ho naložíme! Takový nakládaný česnek je výborný k masu, na chleba, do salátů aj jen tak na chuť. A vydrží dlúho, když sa dobře udělá.

Co budeme potřebovat:

  • čerstvý česnek (kolik máš, tolik naložíš)

  • voda a ocet (v poměru 2:1 – např. 1 l vody a 0,5 l octa)

  • 1 lžíca cukru

  • 1 lžička soli

  • pár kuliček nového koření a pepře

  • bobkový list

  • případně chilli paprička nebo kousek křenu – kdo má rád ostřejší

Jak to udělat:

  1. Česnek oloupeme – to je nejdelší robota, ale neboj sa, dá sa to zvládnút u televize nebo s muzikú.

  2. Dáme vařit nálev: voda, ocet, sůl, cukr, koření a bobkový list. Jak začne vřít, necháme 2 minútky a odstavíme.

  3. Česnek nahážeme do čistých sklenic – můžeš střídat s chilli nebo křenem, podle chuti.

  4. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme na temném a chladném místě.

Tip od sousedky Zdeny:

Kdo chce jemnější chuť, může česnek předem blanšírovat – na pár vteřin do vařící vody a hned vyndat. Ztratí trošku ostrost, ale bude krásně křupavý.

K čemu se hodí:

  • ke grilovanému masu

  • na topinky

  • do bramborového salátu

  • nebo jen tak na zobání večer u televize (ale bacha, ať sa tě ráno nebojí celá rodina!)