Tož nečekejte, že si nalejete dvojku červeného a ucítíte buket česneku. Česnekové víno je starý kuchyňský triknepije se, ale používá se jako základ do omáček, na maso nebo na marinování. A přitom je to jednoduché jak facka.

„Víno s česnekem? Do žaludku ani ne, ale do hrnca určitě!“

Co budeš potřebovat:

  • 0,75 l suchého bílého vína (nejlépe domácí nebo moravské)

  • 1 paličku česneku (10–12 stroužků)

  • uzavíratelnou sklenici nebo láhev

Jak na to:

  1. Česnek oloupej a rozmáčkni (nemusí se krájet úplně na drobno).

  2. Dej ho do sklenice a zalej vínem.

  3. Nech to louhovat 3–5 dní v chladu a temnu. Každý den protřep.

  4. Potom přefiltruj přes plátýnko a skladuj v lednici nebo ve špajzce.

Na co se to hodí:

  • Do omáček k masu (zejména hovězí nebo vepřové)

  • Do dušené zeleniny

  • Na marinování žeber, kuřete nebo ryby

  • Jako základ do guláše s pikantní chutí

Poznámka od kuchařky Boženky:

„Víno vytáhne z česneku tu voňavú stránku a dodá hloubku. A hlavně – žádné umělotiny, jen víno a česnek. Tak to má být.“