Tož nečekejte, že si nalejete dvojku červeného a ucítíte buket česneku. Česnekové víno je starý kuchyňský trik – nepije se, ale používá se jako základ do omáček, na maso nebo na marinování. A přitom je to jednoduché jak facka.
„Víno s česnekem? Do žaludku ani ne, ale do hrnca určitě!“
Co budeš potřebovat:
-
0,75 l suchého bílého vína (nejlépe domácí nebo moravské)
-
1 paličku česneku (10–12 stroužků)
-
uzavíratelnou sklenici nebo láhev
Jak na to:
-
Česnek oloupej a rozmáčkni (nemusí se krájet úplně na drobno).
-
Dej ho do sklenice a zalej vínem.
-
Nech to louhovat 3–5 dní v chladu a temnu. Každý den protřep.
-
Potom přefiltruj přes plátýnko a skladuj v lednici nebo ve špajzce.
Na co se to hodí:
-
Do omáček k masu (zejména hovězí nebo vepřové)
-
Do dušené zeleniny
-
Na marinování žeber, kuřete nebo ryby
-
Jako základ do guláše s pikantní chutí
Poznámka od kuchařky Boženky:
„Víno vytáhne z česneku tu voňavú stránku a dodá hloubku. A hlavně – žádné umělotiny, jen víno a česnek. Tak to má být.“