Řemeslní pivovarníci už zkusili kdeco – med, bylinky, kávu... Ale česnek? Ten se mezi pivaře dostal potichu a ostře zároveň. Není to pro každého, ale kdo má rád pikantní a netradiční chutě, ten si česnekové pivo zamiluje.

„Voní to jak topinka, chutná jak sládek po česnekové pomazánce. Ale hele – ono je to dobrý!“

Jak si udělat domácí náznak česnekového piva (bez vaření piva):

  • 1 láhev světlého nebo polotmavého piva

  • 1–2 stroužky česneku (opečené do měkka)

  • kousek rozmarýnu nebo tymiánu (volitelně)

  • uzavíratelná láhev nebo džbán

Postup (domácí experiment):

  1. Česnek opečeme na sucho nebo v alobalu, aby změknul a zkaramelizoval.

  2. Dáme do piva spolu s bylinkama, uzavřeme a necháme 24 hodin v chladu.

  3. Potom scedíme a podáváme ledově vychlazené jako ochutnávku nebo k uzenému.

Kde se s tím setkat:

  • některé malé pivovary v zahraničí (USA, UK) experimentují s česnekem

  • používá se většinou jako sezónní specialita

  • doma je to spíš kuriozita, ale stojí za vyzkoušení

Komentář od strýca Lojzy:

„Jednu bych si dal… dvě už ne. Ale k jitrnici na zabíjačce? Ideál!“