Řemeslní pivovarníci už zkusili kdeco – med, bylinky, kávu... Ale česnek? Ten se mezi pivaře dostal potichu a ostře zároveň. Není to pro každého, ale kdo má rád pikantní a netradiční chutě, ten si česnekové pivo zamiluje.
„Voní to jak topinka, chutná jak sládek po česnekové pomazánce. Ale hele – ono je to dobrý!“
Jak si udělat domácí náznak česnekového piva (bez vaření piva):
-
1 láhev světlého nebo polotmavého piva
-
1–2 stroužky česneku (opečené do měkka)
-
kousek rozmarýnu nebo tymiánu (volitelně)
-
uzavíratelná láhev nebo džbán
Postup (domácí experiment):
-
Česnek opečeme na sucho nebo v alobalu, aby změknul a zkaramelizoval.
-
Dáme do piva spolu s bylinkama, uzavřeme a necháme 24 hodin v chladu.
-
Potom scedíme a podáváme ledově vychlazené jako ochutnávku nebo k uzenému.
Kde se s tím setkat:
-
některé malé pivovary v zahraničí (USA, UK) experimentují s česnekem
-
používá se většinou jako sezónní specialita
-
doma je to spíš kuriozita, ale stojí za vyzkoušení
Komentář od strýca Lojzy:
„Jednu bych si dal… dvě už ne. Ale k jitrnici na zabíjačce? Ideál!“