Na každé slavnosti, hodoch, nebo obyčejném posezení s rodinú nesmí chybět – česneková pomazánka. A ne žádná kupovaná bílá hmota, ale pěkně po domácku, s máslem, česnekem a trochú lásky. Taková, co se natře na chleba, přidá k šunke nebo zbaští jen tak se zeleninú.
Co budeme potřebovat:
-
100 g másla (měkkého, ne margarínu!)
-
2–3 lžice pomazánkového másla nebo tvarohu
-
3–5 stroužků česneku (záleží, jak ostrý to máš rád)
-
sůl dle chuti
-
špetka pepře
-
troška sekané pažitky nebo petrželky
-
na dochucení může být i troška hořčice nebo strouhaný sýr
Jak to udělat:
-
Máslo necháme změknút při pokojové teplotě – žádné topení v mikrovlnce, nech to pěkně samo povolit.
-
Přidáme pomazánkové máslo nebo tvaroh, aby byla pomazánka jemná, ale né řídká.
-
Prolisujeme česnek, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
-
Nakonec přidáme pažitku nebo petrželku, případně dochutíme kapkou hořčice nebo troškou nastrouhaného sýra – podle chutě a zvyku.
-
Dáme odležet do lednice aspoň na půl hodiny, ale když je hlad, klidně aj hned mažeme na chleba!
Tip od tetičky Marušky:
Nejlepší je pomazánka na doma upečeným chlebu nebo na kváskové bagetě. A když ju namažeš večer, ráno chutná eště líp – česnek má čas pěkně vylézt na světlo boží.