Když nebyly peníze nazbyt a na stole měly byť rychle „nějaké ty zemáky“, česnekové brambory byly jistota. U nás sa tomu někdy říkalo aj „škrabané brambory se škvarkama“, ale česnek hrál vždycky hlavní rolu. Voní to, chutná to – a když k tomu přihodíš vajíčko nebo kyselé okurky, máš královskú večeřu.

Co budeš potřebovat:

  • 1 kg brambor (nejlíp starší, pevné)

  • 4–6 stroužků česneku

  • 1 cibulu

  • 2 lžíce sádla nebo trošku oleja

  • sůl, pepř

  • majoránku (volitelné)

  • kdo má – škvarky nebo slaninu na přilepšenou

Jak na to:

  1. Brambory oškrabeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Uvaříme v osolené vodě do měkka a slijeme.

  2. Na pánvi si rozpustíme sádlo, přihodíme pokrájanú cibulu a necháme zesklovatět.

  3. Přidáme nasekaný nebo rozetřený česnek, ale jen krátce, ať nezhořkne!

  4. Vmícháme uvařené brambory, promícháme, trochu opepříme, případně přidáme špetku majoránky.

  5. Na závěr můžeš přidat škvarky nebo osmaženú slaninu – ale aj bez nich to bude šmakovat.

Tip od starého Jura:

„Když ti zbyly zemáky z oběda, udělaj z nich česnekové a zbyde ti čas aj na slivovicu.“