Když nebyly peníze nazbyt a na stole měly byť rychle „nějaké ty zemáky“, česnekové brambory byly jistota. U nás sa tomu někdy říkalo aj „škrabané brambory se škvarkama“, ale česnek hrál vždycky hlavní rolu. Voní to, chutná to – a když k tomu přihodíš vajíčko nebo kyselé okurky, máš královskú večeřu.
Co budeš potřebovat:
-
1 kg brambor (nejlíp starší, pevné)
-
4–6 stroužků česneku
-
1 cibulu
-
2 lžíce sádla nebo trošku oleja
-
sůl, pepř
-
majoránku (volitelné)
-
kdo má – škvarky nebo slaninu na přilepšenou
Jak na to:
-
Brambory oškrabeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Uvaříme v osolené vodě do měkka a slijeme.
-
Na pánvi si rozpustíme sádlo, přihodíme pokrájanú cibulu a necháme zesklovatět.
-
Přidáme nasekaný nebo rozetřený česnek, ale jen krátce, ať nezhořkne!
-
Vmícháme uvařené brambory, promícháme, trochu opepříme, případně přidáme špetku majoránky.
-
Na závěr můžeš přidat škvarky nebo osmaženú slaninu – ale aj bez nich to bude šmakovat.
Tip od starého Jura:
„Když ti zbyly zemáky z oběda, udělaj z nich česnekové a zbyde ti čas aj na slivovicu.“