Za starých časů, když sa peklo v hliněné peci na dvoře, voněl celý grunt. A když do těsta přihodily babičky aj česnek, byl ten chleba tak voňavý, že sa sbíhaly aj slepice. Dnes si to uděláme trochu jednodušej, ale pořád poctivě a s chutí.
Co budeme potřebovat:
-
500 g hladké mouky (nebo půl na půl s žitnú)
-
1 kostku droždí (nebo 1 sáček sušeného)
-
2 lžičky soli
-
300 ml vlažné vody
-
1 lžičku cukru
-
1–2 lžíce oleja nebo sádla
-
5–6 stroužků česneku (najemno nasekaných nebo rozetřených)
-
(volitelně) kmín nebo tymián navrch
Jak to udělat:
-
Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlažné vody. Necháme vzejít kvásek – asi 10 minut.
-
Přisypeme mouku, sůl, zbytek vody, olej a česnek, pěkně všechno dohromady zamícháme a uhněteme těsto, co se nelepí.
-
Přikryjeme utěrkú a necháme kynút na teplém místě asi hodinu.
-
Těsto vytvarujeme do bochánka nebo do formy, navrch můžeme posypat kmínem nebo bylinkama.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 minut, pak stáhneme na 180 °C a dopečeme dalších 30–40 minut, podle velikosti bochníka.
-
Chleba je hotový, když zní dutě, když na něj klepneš ze spodu. Necháme vychladnút na mřížce.
Rada od babičky Aničky:
Do chleba můžeš přidat aj kousky opečeného česneku nebo sušená rajčata. A nejlepší je ještě teplý s máslem a špetkú soli!